Huiduitslag in het gezicht,
wat is het en wat kun je eraan doen?
Huiduitslag bij je baby kan zich op verschillende manieren uiten. De huid is rood, er ontstaan bultjes of de huid kan schilferig zijn. Uitslag bij je kindje is niet prettig, het kan jeuken en het ziet er soms akelig uit. Huiduitslag ontstaat als reactie, wanneer het lichaam in aanraking komt met een stof dat het niet goed verdraagt. Dit kan een voedingsstof zijn, of bijvoorbeeld een stof in een verzorgingsproduct.
Hoe ontstaat uitslag op de huid?
Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben. Het kan inwendig zijn ontstaan, doordat je baby iets heeft gegeten of gedronken dat ‘ie niet goed verdraagt. De reactie kan ook uitwendig zijn, wanneer de huid van je baby in aanraking is geweest met een verzorgingsproduct of een wasmiddel kan de huid hierop reageren in de vorm van huiduitslag.
De oorzaak van huiduitslag ligt dus bij stoffen die aanwezig zijn in voeding of andere producten die je veel gebruikt. Een eerste stap om erachter te komen waar de huid op reageert, is om na te gaan wat je kindje de laatste dagen – anders – heeft gegeten en gedronken en welke – andere – verzorgingsproducten of wasmiddelen je eventueel hebt gebruikt. Als je baby borstvoeding krijgt, is het raadzaam na te gaan wat jij zelf hebt gegeten en gedronken.
Heb je hier de laatste tijd niets in veranderd, dan wordt het wat lastig om te achterhalen waar de reactie vandaan komt. Heeft je kindje al langer dan een week huiduitslag en wordt het erger, is het aan te raden om je huisarts te bezoeken. In de meeste gevallen verdwijnt huiduitslag vanzelf weer en hoe je je nergens zorgen om te maken.
Let op! Een baby kan ook ineens huiduitslag krijgen bij het doorkomen van de tandjes of wanneer ‘ie een sprongetje maakt.
Heeft jouw baby uitslag onder de luier? Lees dan onze blog over luieruitslag.
Waar op de huid komt huiduitslag voor?
Huiduitslag kan op alle lichaamsdelen voorkomen, bij baby’s zijn warme plekken op het lichaam, zoals de huidplooien, knieholtes, oksels en wangen vaak veel voorkomende plekken voor uitslag.
Hoe voorkom je dat je baby aan de uitslag gaat krabben?
Uitslag kan enorm jeuken en uitleggen aan je baby dat ‘ie er niet aan mag krabben is lastig. Maar krabben, vooral met die scherpe nageltjes, kan littekens veroorzaken. Wat kun je toch doen zodat je kindje de huid niet openkrabt?
- Probeer de jeuk te verminderen door de uitslag in te smeren, bijvoorbeeld met calendula balsem.
- Wikkel sokjes om de handjes van je baby. Hierdoor voorkom je dat ‘ie de huid openkrabt.
Hoe kom je van huiduitslag af?
Om helemaal van de uitslag af te komen, heb je toch de oorzaak nodig. En dat kan nog best weleens lastig zijn. Vermijd in ieder geval de producten waar je over twijfelt. Houd in gedachten dat een beetje uitslag geen probleem is, het gaat vanzelf over. En verzacht in de tussentijd de huid van je kindje. Als de uitslag niet weggaat en je kindje heeft er veel last van, raadpleeg dan de huisarts.