Achter Petit&Jolie zit ….

Ik, Esther, heb Petit&Jolie in 2013 opgericht. Na jaren werkzaam te zijn in de voedingsmiddelenindustrie begon het op gegeven moment te kriebelen. En te knagen. Ik vroeg me steeds meer af waar ik nu eigenlijk mee bezig was, of ik daar nog wel achter stond.

Het antwoord was nee. Ik stond er niet meer achter. Ik was veranderd. De jaren ervoor had ik twee kleintjes op de wereld gezet en met de komst van die kleintjes begon ik me af te vragen wat ik nu echt belangrijk vond. Eén ding was duidelijk: ik wilde het beste voor mijn kinderen.

Maar wat is dan het beste? Dat is natuurlijk voor iedereen anders, voor mij geldt dat ik mijn kinderen liefde en veiligheid wil kunnen bieden en hen wil kunnen begeleiden in alles wat ze doen, zowel nu als in de toekomst. En wat ik daarnaast erg belangrijk vind is dat ze leren genieten van het natuurschoon op onze wereld. Het leren waarderen en er liefdevol mee omgaan. Als dat me lukt, ben ik al een heel eind.

Door deze wens en de ervaringen in mijn vorige banen realiseerde ik me dat we veel meer inzicht moeten krijgen én geven in de keten van een product.
Het verbaast mij regelmatig welke ingrediënten er in producten worden gebruikt, zowel in voeding, cosmetica als in speelgoed. Van veel ingrediënten is niet bekend welke effecten ze op de mens of op de natuur hebben.

En laten we eerlijk zijn: mens en natuur zijn niet twee verschillende dingen, dat is één geheel. Zonder de natuur kan de mens niet bestaan, dus laten we naar het hele plaatje kijken, naar de keten. Er wordt te weinig stilgestaan bij waar een product vandaan komt en waar het na gebruik naartoe gaat. We kopen iets in de winkel, gebruiken het en daarna gooien we het weg. Klaar. Het product wordt alleen beoordeeld in deze fase, tijdens het gebruik, maar niet in de periode daarvoor of daarna. Is dat niet gek?

Als je dan kijkt naar verzorgingsproducten, blijkt dat 60% van wat wij als volwassen op ons huid smeren in onze bloedbaan terecht komt. De huid van een baby is 5x dunner dan die van een volwassene, dus kun je nagaan wat de babyhuid allemaal opneemt… Maar wat gebeurt er dan met de opgenomen stoffen die in onze bloedbaan terecht komen? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en de meningen hierover lopen sterk uit een.
De één zegt dat hetgeen wat in ons bloedbaan komt door de nieren wordt gefilterd en via de urine ons lijf uit gaat. De andere zegt juist dat parabenen heel veel lijken op het oestrogeen hormoon en hierdoor invloed heeft op de hormoonhuishouding.
Echter, het idee dat er ingrediënten in mijn bloedbaan of in de bloedbaan van mijn kinderen terecht komen die bijvoorbeeld een effect op de hormoonhuishouding zouden kunnen hebben is voor mij een ‘no go’.
Wat je op je lichaam en dat van je kleintje smeert, moet voor mij, net als wat je eet, natuurlijk zijn. Hiermee zeg ik eigenlijk dat je een verzorgingsproduct zou moeten kunnen eten. Of het smakelijk is, dat is een tweede.
En dan hebben we het nog niet over alles dat we door het doucheputje spoelen, en wat dat doet met de natuur…

Het hield me nogal bezig, en na al deze overpeinzingen besloot ik me eraan te wagen. Ik gooide mijn baan en zekerheid overboord en besloot een verzorgingslijn voor baby’s te ontwikkelen.

Alles dat ik zelf belangrijk vond nam ik mee in de ontwikkeling van mijn producten: Alles moest van 100% natuurlijke oorsprong zijn, ik zou zoveel mogelijk gebruik maken van biologisch geteelde producten en 0% parabenen, paraffine, SLS, minerale oliën, etc. gebruiken. En hoe dan ook wilde ik een natuur cosmetica certificaat ontvangen. Verder moest het goed zijn voor de droge en gevoelige huid, want tegenwoordig hebben steeds meer kinderen een droge en gevoelige huid. Ook wilde ik eerlijke communicatie, zodat de consument precies weet wat hij/zij koopt.

Petit&Jolie werd geboren.

Elk product van Petit&Jolie moet aan eerder genoemde voorwaarden voldoen. En dat lukt. En daar ben ik trots op. Maar ik blijf kritisch op alles dat we doen. Zo zou ik dolgraag de verpakkingen willen verduurzamen, maar helaas is dat is op dit moment nog niet haalbaar.

Zo ben ik me er ook van bewust dat het soms lastig is om alles maar duurzaam en biologisch te doen. Dat vind ik zelf ook. Maar als we allemaal elke dag één dingetje doen, zoals een keer extra de fiets pakken in plaats van de auto, of een keer de biologische rijstwafels kopen in plaats van de gewone, dat we dan met z’n allen al een heel eind komen. En net dat kleine verschil maken in de keten. En daar begint het allemaal mee. Doe jij met me mee?

Liefs,

Esther