Afgelopen week zond NPO3 een Amerikaanse documentaire uit over suikers in onze voeding. De documentaire liet zien hoe de suikers in ons eten terecht zijn gekomen, wat de rol van de industrie, lobbyisten en overheid hierin spelen en nog steeds spelen. Daarin werd pijnlijk duidelijk dat er graag wordt gezwegen over ingrediënten die wellicht slechte effecten kunnen hebben op de mens, maar wel goed zouden zijn voor de economie en producten.
Het is al sinds de jaren 70 bekend dat teveel suiker verschillende ziektes kan veroorzaken zoals hart- en vaatziektes en diabetes. Dit kost de samenleving ook erg veel geld (maar dat terzijde). Echter tot op heden wordt er geen actie ondernomen om die suiker toevoer te minderen. Op dit moment bevat ongeveer 80% van de voedingsmiddelen die je in de supermarkt aantreft suiker, zo ook in baby melkpoeder, baby voedingspotjes en pakjes (kinder) drinken. De voornaamste reden voor de toevoeging van suiker is dat de consument suiker lekker vindt. Voeding dat lekker is koop je nog een keer, en nog een keer en nog een keer. Echter suiker heeft ook een verslavende werking.
In de documentaire lieten ze dit mede zien aan de hand van het volgen van vier pubers die zeer zwaarlijvig zijn. Zij vochten elke dag weer om te ‘overleven’ en niet toe te geven aan de inname van eten/snoep. Echter ze worden de gehele dag door geconfronteerd met eten, zoals thuis – omdat er van alles in huis gehaald wordt waar het suikergehalte extreem is, onderweg – overal schreeuwen de reclames van take aways je tegemoet, op school – in de VS bestaat de lunch op school meestal uit pizza, friet en frisdrank, op televisie – de een na de andere reclame om meer te eten en het liefst snoep, frisdrank en chips. Een van de jongens en zijn familie is toen overgegaan om verse groenten te bereiden en fruit te eten met als gevolg dat hij in de eerste week meteen 5 kilo afviel en t hele gezin zich na enkele weken fitter voelden met meer energie.
Een arts gaf dan ook aan dat we voor het eerst zullen gaan mee maken dat de jonge generatie in Amerika niet langer zal leven dan de generatie ervoor. Als ouder wil je dat toch niet? Ik heb als wens dat mijn kinderen een gezonde en mooie toekomst tegemoet gaan.
Wat is dat toch dat dit kan gebeuren?
In de documentaire lieten ze ook zien dat wanneer de overheid actie wilde ondernemen, de industrie direct begon te lobbyen en te stuiteren over betutteling en eigen verantwoordelijkheid. En ja, om eerlijk te zijn kan ik daar deels in meegaan. Echter eigen verantwoordelijkheid kan je alleen nemen als je ook juist wordt geïnformeerd. Dit betekent dat men moet beginnen om eerlijk over suikers (en andere ingrediënten) te praten, oftewel wees duidelijk in welke producten suiker zit (onder welke naam dan ook) en hoeveel dat is van de dagelijkse behoefte. Op basis van eerlijke informatie kan men dan ook een betere keuze maken en de eigen verantwoordelijkheid nemen. Dit geldt niet alleen voor suikers in voeding, maar ook voor cosmetica en andere producten.
Voor mij is open en eerlijke communicatie heel belangrijk. Mede om die reden was een certificaat voor natuurcosmetica dan ook heel relevant, om je de garantie te kunnen geven, dat Petit&Jolie echt een natuurcosmetica is en niet dat je mij op mijn blauwe ogen hoeft te geloven!
Liefs,
Esther