Als ik denk aan bacteriën, denk ik meteen aan zo’n verzameling krioelende vlek op je muur of aanrecht. Ik krijg er spontaan jeuk van. Heb jij dat ook? Met dat beeld in mijn hoofd sta ik open voor alles dat deze (onzichtbare) smeerboel te lijf gaat. Want bacteriën zijn vies, bacteriën wil je niet.
Maar is dat zo? Zijn bacteriën inderdaad vies? En moet je die ten koste van alles buiten de deur houden? Antwoord is nee. Die krioelende ieniemienie beestjes zijn vaak zelfs heel goed voor je. Sterker nog, jij bestaat zelf voor een groot deel uit bacteriën. Je hebt namelijk goede en slechte bacteriën. De ‘slechte’ kunnen je inderdaad ziek maken en die wil je echt buiten de deur houden. Maar die ‘goede’ heb je gewoon keihard nodig, denk maar aan verschillende soorten darmbacteriën die zorgen dat je spijsvertering goed werkt.
Wat betekent het dan als een handzeep antibacterieel is? Hierin zit vaak het ingrediënt triclosan, en deze doodt inderdaad alle bacteriën, zowel de goede als de slechte. En dat is nu juist iets dat je niet wil. Daarom raden wij voor thuisgebruik een dergelijk product niet aan. Het maakt te agressief schoon, zoals dat dan heet. In het ziekenhuis is het uiteraard een ander verhaal.
Triclosan is ook nog om een andere reden een ingrediënt dat je niet in je producten wil tegen komen. Het vermoeden is dat het invloed heeft op de hormoonhuishouding en dat heeft weer een effect op de spierfunctie. En de natuurlijke afbraak is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Geen fijn idee.
Maar daar hebben wij natuurlijk iets op gevonden! De handzeep van Petit&Jolie is niet anti-bacterieel, want we zijn niet vies van goede bacteriën. Maar je handen worden wel degelijk schoon. De ingrediënten Sodium Coco-Sulfate (afkomstig van kokosvetzuur) en Coco-Glucoside (afkomstig van kokos, tarwekiemolie en suikers), hebben een schoonmaakfunctie en reinigen de handen van vuil. Bonus: ze zijn biologisch afbreekbaar. Naast dat de handzeep reinigt, is het ook nog eens verzorgend. De zeep is namelijk pH-neutraal en tast daarom de zuurgraad van je handen niet aan. Hier kan namelijk dat droge gevoel van komen en door de aanwezigheid van zonnebloemesters verzorgt het de huid. Want drogen handen, die willen we niet.
Mocht je door het handenwassen en wisselende temperaturen toch droge handen krijgen, smeer dan gewoon een lik vette crème. Gehydrateerde huid gegarandeerd.