Uitdagingen: slaap probleem bij kinderen
Dat je baby de eerste maanden niet doorslaapt, dat weet je en daar probeer je je op voor te bereiden, als dat überhaupt al kan. Maar zodra je kleintje een jaar wordt, ga je er van uit dat hij of zij gewoon lekker gaat slapen en doorslaapt. Maar is dat realistisch? En als dat niet gebeurt, kan dat dan anders? Spreek je dan meteen over een slaapprobleem? En kan je daar ook iets tegen doen?
Wat is een slaap probleem bij kinderen?
Een slaapprobleem kenmerkt zich door zeer frequent onrustig slapen en veelvuldig wakker zijn en daarbij aandacht te vragen van de omgeving.
Bij slaapproblemen worden er drie verschillende verdelingen gemaakt:
1- Je kindje heeft moeite met naar bed gaan en/of in slaap te vallen.
2- Je kindje wordt regelmatig (midden in de nacht) wakker en slaapt niet door
3- Je kindje slaapt kort en wordt ‘s morgens al vroeg wakker.
Komen slaap problemen veel voor?
Uit onderzoek is gebleken een groot deel (15% tot 30%) van de kinderen niet direct inslaapt of door slaapt. Echter veel ouders spreken niet direct van een slaapprobleem. Het wordt vaker als een probleem gezien als ze tijdens de slaapperiode ongezond gedrag vertonen (geen rekening houden met anderen, afhankelijk blijven van anderen) maar ook is het afhankelijk hoe ernstig het gedrag is.
Hierbij is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Past het probleem gedrag bij de leeftijd?
- Is het hardnekkig?
- Treedt het gedrag frequent op?
- Is het gedrag afhankelijk van de situatie en omgeving?
- Zijn er meerdere problemen?
Hieruit kan naar voren komen waar een eventuele oorzaak kan liggen en dan is een oplossing voor het slaapprobleem ook sneller te vinden.
Wat zijn de oorzaken voor een slaap probleem?
De meest voorkomende oorzaken zijn:
1- Bedplassen:
15% van de kinderen hebben hier mee te maken; het is genetisch bepaald, een kleine blaas of heel diep slapen. Rond de 5 jaar neemt dit van zelf af. Het is van belang om niet boos te worden op je kindje. Hij of zij kan er over het algemeen echt niks aan doen.
2- Nachtmerries:
31% van de kinderen tussen de 2 en 15 heeft hier last van. Probeer je kindje gerust te stellen en ieder weer in zijn eigen bed proberen lekker te gaan slapen.
3- Drukte en beeldschermen
Als een kindje veel indrukken heeft opgedaan op een dag door bijvoorbeeld een beeldscherm of door de (drukke) omgeving, dan kan in slaap vallen minder makkelijk zijn omdat al deze indrukken verwerkt moeten worden. Neem de tijd hiervoor.
4- Suikers vlak voor het slapen gaan
Suikers activeren kinderen en dat is zeker niet bevorderlijk als ze snel moeten gaan slapen. Mijd suikers na het avond eten.
5- Bang om alleen te zijn of aanhankelijk gedrag
Kinderen, zeker peuters, beginnen steeds beter door te krijgen dat ‘nee’ zeggen effect heeft en zullen proberen hun eigen wil door te drukken. Belangrijk hierin is consequent zijn, wat zeker zal helpen.
6- Medicijn gebruik
Raadpleeg hiervoor je betreffende arts.
Hoe lang zou een kindje moeten slapen?
Dat verschilt per leeftijd en per kind, maar gemiddeld is het als volgt:
Jonger dan 0 jaar – 15-17 uur per dag
1 jaar – 14 uur per dag
2 jaar – 13 uur per dag
3 tm 5 jaar – 12 uur per dag
Mijn kindje slaapt heel onrustig, hoe kan dat?
28% van de kindjes wordt ‘s nachts wakker. Het komt dus heel veel voor. Het is belangrijk dat je baby daarna ook weer in slaap valt. De meesten vallen inderdaad ook gewoon in slaap. Mocht je kindje dit niet doen en heel verdrietig is, kan je hem of haar altijd even troosten, maar daarna gewoon weer in bed leggen en weg gaan. Op die manier is het duidelijk dat je kindje gewoon weer kan slapen.
Mijn kindje komt moeilijk in slaap, wat kan ik daar tegen doen?
Het lastig in slaap komen, kan komen door een drukke dag, een onveilig gevoel om in slaap te vallen of bijvoorbeeld bang om alleen te zijn. Voor al deze aspecten is het goed om een bed ritueel te ontwikkelen en daarbij geen drukke spelletjes of beeldschermen te gebruiken.
Wat kan je doen tegen onrustig slapen?
Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar boven te gaan, badje te nemen met bijvoorbeeld Petit&Jolie Bad Olie, een boekje te lezen en dan lekker in te stoppen. Tevens kan een bed lampje ook helpen om een eventueel onveilig gevoel weg te nemen. Het kan zeker enige dagen duren voordat het bed ritueel zal kunnen werken, maar probeer rustig weg te gaan na het instoppen waardoor het duidelijk is dat het tijd is om te slapen.
Heb je zelf een hele drukke dag gehad? Blijf dan de tijd nemen voor je bed ritueel ook al is het al wat later. Daarnaast kan een massage ook helpen om je kindje rustiger en ontspannen te maken.
Tips voor een betere nacht rust:
- Zorg dat je kindje voldoende gedronken (voorkeur water) en gegeten heeft voordat t gaat slapen
- Zorg voor een bed ritueel met bijvoorbeeld een badje met Bad Olie of een massage.
- Communiceer duidelijk wanneer je kindje gaat slapen en houd je je daar aan.
- Blijf consequent
- Probeer de contact momenten in de nacht kort te houden, zodat duidelijk is dat het nog geen speel kwartier is
- Zorg voor een goede slaap hygiëne