Je baby laten doorslapen? Hoe dan?
Iedereen weet het, de komst van een baby zorgt voor gebroken nachten. Part of the deal. Maar uiteindelijk hoop je dat de kleine na een paar maanden een goed ritme te pakken heeft en ’s nachts toch echt wel die 6 uur achter mekaar slaapt. En jij dus ook.
Klinkt heel eenvoudig, maar is helaas niet vanzelfsprekend.
Heb jij zo’n nachtbraker? En ben je even kwijt wat nu het beste is om te doen?
Bedenk dan als eerste; je bent niet de enige en het ligt niet aan jou. Om vervolgens onze tips voor het ontwikkelen van een slaapritme te bekijken.
Slaapritme ontwikkelen
Regelmaat is voor een kleine heel fijn. Het is een begin van het ontwikkelen van een slaapritme. Hieronder vind je verschillende tips hoe je zo’n slaapritme kan ontwikkelen.
- Volg een constante slaapritme: oftewel probeer de baby een slaapritme te geven met vast slaaptijden en tijden om wakker is. Op die manier kan de interne klok van je kindje opgebouwd te worden.
- Creëer een rustige slaapomgeving: maak de slaapkamer van je kindje donker, stil en comfortabel. Probeer om die manier de prikkels te verlagen.
- Creëer een rustgevend slaapritueel: denk dan aan een warm badje (met Petit&Jolie Bad Olie), een massage (met Petit&Jolie Massage Olie), een verhaaltje voorlezen, liedje zingen. Het ritueel kalmeert je baby en bereidt zich voor op het slapen gaan.
- Zorg voor een comfortabele temperatuur, bij voorkeur rond de 18 a 20 graden en kleed je kindje niet te warm of te koud aan.
- Geef je baby de kans om zelf in zijn bedje in slaap te vallen: oftewel leg je kindje in bed als het moe is maar nog niet slaapt. Hierdoor leren ze in bed in slaap te vallen. Een ander voordeel is dat je kindje als die ’s nachts wakker wordt zich zelf ook beter weer in slaap leert te vallen.
- Gebruik een knuffel of dekentje die speciaal voor het slapen is. Op die manier krijgt dat knuffeltje of dekentje de associatie dat het tijd is om te gaan slapen. Tevens geeft het een veilig en comfortabel gevoel.
- Let goed op de ‘wakkertijd’ van je kindje. Afhankelijk van de leeftijd heeft een kind een bepaalde wakkertijd voordat het weer moe wordt. Zodra het begint te gapen of in de ogen te wrijven is het van belang om je kindje tijdig in zijn bedje te leggen om te gaan slapen. Voorkom dat ze oververmoeid raakt, omdat dan slapen geen optie meer is. Hoe raar dat dan ook klinkt.
- Zorg voor voldoende voeding in de avond, zodat ze gedurende de nacht geen honger gaan krijgen en daarvan wakker worden.
- Wees geduldig. Het kan even duren voordat de kleine gewend is aan het slaaproutine. Dit kan een uitdaging zijn, zeker als jezelf door de gebroken nachten moe bent. Tips voor jezelf zetten we binnenkort ook voor je op een rijtje.
Onthoud elk kind is anders en heeft andere behoeftes, tenslotte ken jij je kindje het beste. Eén ding staat echter wel vast, uiteindelijk wordt iedereen blij van een goede nachtrust.
Sterkte en welterusten.