Help! Tepelkloven. Wat nu?
Tepelkloven: een pijnlijk fenomeen. Ik spreek helaas uit eigen ervaring. Borstvoeding geven vond ik iets magisch en rustgevends. Helaas zorgden de tepelkloven ervoor dat ik bij het aanleggen van de baby iedere keer de tanden op elkaar moest zetten… Niet heel ontspannen. Tepelkloven kunnen zo pijnlijk zijn, dat sommige moeders besluiten te stoppen met de borstvoeding. Maar je kunt er iets tegen doen, waardoor je gewoon op een fijne, ontspannen manier borstvoeding kunt blijven geven.
Wat zijn tepelkloven?
Tepelkloven zijn scheurtjes of wondjes in en rond de tepels. Veel moeders hebben er helaas mee te maken.
Wanneer ontstaan tepelkloven?
Tepelkloven ontstaan vaak in de eerste weken van het geven van borstvoeding. In deze weken zijn de borsten vaak gevoeliger omdat de borstvoeding op gang komt en dit heeft nogal een effect op de huid. De tepelhuid kan namelijk ook zachter worden, doordat de huid vochtiger is door het lekken van moedermelk.
Wat zijn de oorzaken van tepelkloven?
De voornaamste oorzaak van tepelkloven is het verkeerd aanleggen van je kindje aan de borst. Je kindje moet de tepel en een deel van de tepelhof in zijn mond nemen, zodat de tepel goed achter in de mond komt.
Andere oorzaken kunnen zijn: je kindje te lang laten sabbelen op de borst, spruw of een verkort tongriempje.
Wat kan je tegen tepelkloven doen?
Het belangrijkste is om goed te controleren met de kraamverpleegkundige of lactatiedeskundige hoe je kindje de tepel pakt. Je kunt ook van houding wisselen tijdens de borstvoeding.
Kun je tepelkloven behandelen?
Om tepelkloven te verzachten kun je de tepels insmeren met Petit&Jolie Calendula Balsem na elke borstvoeding. De balsem verzorgt en verzacht de huid. Calendula staat bekend om haar ontstekingsremmende werking.
Ook raden wij aan om wasbare borstcompressen te gebruiken van bijvoorbeeld Boobbirds.
Mocht je nog vragen hebben? Laat dat ons weten via mail of via het contactformulier.