Sport en zwanger zijn, een liefdes duo of niet?
Het zal je niet verbazen, maar sporten en zwanger zijn gaat heel goed samen, wellicht niet het liefdes duo die jij voor ogen hebt. Maar sporten is altijd goed voor je. Daarom is het ook sterk aan te raden om te blijven sporten vóór, tijdens en na je zwangerschap, zelfs op momenten dat je lichaam niet bepaald mee lijkt te werken. Want ja, als je in de eerste weken al blij bent dat je om 8 uur ’s avonds nog steeds wakker bent, of bij de geur van een kroket meteen richting het toilet rent, dan is sporten waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt of energie voor hebt.
Waarom is sporten tijdens de zwangerschap dan zo goed?
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken komt continu naar voren dat sporten tijdens de zwangerschap tal van voordelen heeft:
- het helpt om je fysieke conditie op peil te houden,
- het vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes,
- het ondersteunt gewichtsbeheersing,
- het bevordert het psychisch welzijn en verkleint zo de kans op depressies tijdens en na de zwangerschap (ACOG, 2020),
- het vermindert lage rugklachten,
- het verkleint de kans op een keizersnede, en
- het zorgt voor een sneller en beter herstel na de bevalling.
Op basis van deze onderzoeken wordt dan ook aangeraden om wekelijks minimaal 150 minuten matig intensieve aerobe inspanning te doen (Gezondheidsraad, 2017).
Welke sporten zijn geschikt tijdens de zwangerschap?
Er is veel mogelijk, maar contactsporten zoals voetbal, handbal en hockey worden afgeraden vanwege het verhoogde risico op vallen of botsingen. Gelukkig zijn er genoeg andere veilige opties, zoals tennis, zwemmen, joggen en fietsen.
Daarnaast is krachttraining ook zeker aan te bevelen. Het doen van versterkende oefeningen voor de buik- en rugspieren helpt lage rugklachten voorkomen. Het trainen van de bekkenbodemspieren wordt specifiek aangeraden, omdat dit de kans op incontinentie vóór en na de bevalling vermindert.
Tot slot is het belangrijk om tijdens het sporten rekening te houden met de anatomische en fysiologische veranderingen die door de zwangerschap optreden.
De juiste trainingsintensiteit verschilt per persoon. Ben je van nature geen ‘sport billy’, dan is het niet verstandig om tijdens je zwangerschap ineens extreem intensief te gaan trainen. Overleg bij twijfel met een sportinstructeur, bij voorkeur iemand die gespecialiseerd is in sporten tijdens de zwangerschap. Er zijn tegenwoordig veel speciale sportlessen voor zwangere vrouwen. Deze instructeurs weten precies waar ze op moeten letten. De intensiteit van het sporten hangt bovendien ook af van het stadium van je zwangerschap.
De blog is opgezet in samenwerking met Chantal van Nobelen van cvnfit.nl. Dus mocht je vragen hebben of graag meer informatie willen over sporten tijdens de zwangerschap, schroom dan niet om Chantal te benaderen.