Hoe veilig zijn kleurstoffen?
Op dinsdag 14 januari organiseerde Petit&Jolie samen met Kaatje Katoen en BORO*MINI de masterclass ‘Kleur Bekennen’. Bijna 20 deelnemers met een liefde voor duurzame producten kwamen bij elkaar in de inspirerende kas van Druk aan de Westerkade in Utrecht.
De masterclass stond in teken van Kleurstoffen. Wat zijn kleurstoffen eigenlijk? Welke functie hebben ze? En zijn kleurstoffen wel veilig voor je kindje, jezelf en het milieu?
Tijdens dit event kwam een aantal sprekers aan het woord om over kleurstoffen in voeding en fashion. Dr. Ir. Julia Diederen, Levensmiddelentechnologie aan de Landbouw Universiteit van Wageningen, trapte af.
Kleurstof en Voeding
Zitten er kleurstoffen in voeding?
Ja. Kleurstoffen hebben in voeding de volgende functies:
- Gastronomische functie:
- Voeding ziet er aantrekkelijker uit
- Voeding lijkt beter te smaken
- Indicatieve functie:
- als is de voeding rijp
- of gaar
- of vers
- of nitritionele waarde
Zijn kleurstoffen natuurlijk of synthetisch?
Julia legt uit dat kleurstoffen zowel natuurlijk als synthetisch kunnen zijn.
Is kleurstof veilig in voeding?
Het gebruik van kleurstoffen in voeding is streng gereguleerd binnen de EU, zo zijn er 25 natuurlijke en 15 synthetische kleurstoffen toegestaan. Kleurstoffen worden als E-nummers op de ingrediënten lijst gezet. E-nummers staan voor zowel natuurlijke (bijv. E162, betanin) als synthetische kleurstoffen (bij. E133, Briljant Blue FCF).
Julia legde uit dat het vaak heersende beeld dat alle kleurstoffen met een E-nummers slecht zijn niet klopt. De ‘E’ staat voor de regulatie binnen de EU.
Er wordt vaak gezegd, dat veel kleurstof kinderen drukker maakt. Klopt dat?
Het lijkt er wel erg op dat sommige synthetische kleurstoffen een uitwerking kunnen hebben op het gedrag van kinderen, dit zijn de zogenoemde Azo kleurstoffen. De Azo kleurstoffen die dat betreft zijn: E102, E104, E110, E122, E124 en E129.
De producenten zijn bij gebruik van deze E-nummers ook verplicht om de volgende tekst op het etiket te plaatsen:
“[naam of E-nummer]: kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.”
Op veel verpakkingen staat ‘Geen E-nummers’. Is dat beter dan de kleurstof E-nummers?
Er worden tegenwoordig vaak extracten voor kleuring van de producten gebruikt. Voor extracten geldt nog geen EU-regulatie en zijn de effecten van extracten nog niet in kaart gebracht.
Volgens Julia is dit geen goede ontwikkeling. De E-nummers voor kleurstoffen zijn allemaal getest en veilig. Bij extracten weten we dit niet. In een extract zit niet alleen de kleurstof maar ook nog rest stof van de plant. Deze reststoffen zijn nog niet allemaal in kaart gebracht en getest.
*
Kleurstof en Textiel
Na Julia kwam Chantal van den Bossche van WECF (Women Engage for a Common Future) aan het woord. Zij gaf ons informatie over kleurstoffen in textiel.
Zijn kleurstoffen veilig in textiel?
Chantal vertelde over de zorgelijke omstandigheden waaronder met name vrouwen werken in kledingfabrieken. Er worden kleurbaden en hechtingsmiddelen gebruikt die erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit betreft voornamelijk kledingfabrieken buiten de EU.
Binnen de EU gelden strenge eisen betreffende kleurbaden en hechtingsmiddelen, maar het grootste deel van onze kleding wordt buiten de EU geproduceerd. Deze kleding ligt wel in Nederland in de winkels. Dus nee, die zijn voor het milieu en de arbeiders niet veilig. Het kan ook zo zijn dat er nog reststoffen van de kleurbehandeling in de kleding zit die je als consument draagt.
Is er geen regelgeving betreffende kleurstoffen in textiel?
In de EU is er een strenge regelgeving over kleurbehandeling van textiel. Buiten de EU ligt dat anders. En vanuit de EU is er geen regelgeving over kleurstoffen in textiel die geïmporteerd wordt. Dat moet dus nodig anders. Op dit moment worden de milieunormen met betrekking tot de productie herzien. Natuurlijke kleurstoffen gebruiken zou een oplossing kunnen zijn, mits dit niet ten koste gaat van de natuur.
Wat kan je als consument doen om de situatie te verbeteren?
Als consument kun je een verschil maken door bewust te zijn van wat je koopt. Zo wordt kleding in Scandinavië en Duitsland ‘eerlijk’ geproduceerd. Verder kun je letten op het keurmerk ØKO100 of GOTS.
Wil jij zeker weten dat jouw kleintje in fair fashion rondstruint?
Kijk dan eens bij BORO*MINI rond. Zij maken volledig duurzame spullen voor kleintjes. Alle materialen worden gekleurd met natuurlijke kleurstoffen in hun atelier in Amsterdam. Gelukkig werken steeds meer baby- en kinder merken met gecertificeerde materialen.
*
Kleurstof en verzorgingsproducten
Worden er ook kleurstoffen in verzorgingsproducten gebruikt?
Ja. In diverse verzorgingsproducten worden kleurstoffen gebruikt, zowel in shampoos als bad oliën als crèmes. De kleurstoffen staan als CI nummer in de ingrediëntenlijst.
Zijn kleurstoffen veilig in verzorgingsproducten?
In principe wel, maar het is afhankelijk van de kleurstof en het type product. Wil jij weten of de kleurstof in jouw verzorgingsproduct veilig is, check dan de lijst van de EU. Selecteer hierbij op ‘COLORANTS’.
Gebruikt Petit&Jolie kleurstoffen in zijn producten?
Nee. Petit&Jolie heeft de filosofie dat je niets in een product moet stoppen wat je niet nodig hebt. Kleurstoffen, natuurlijk of synthetisch, zijn dan ook niet aanwezig in onze producten, behalve in onze verpakkingen 😉
Heb je vragen over ingrediënten van Petit&Jolie producten? Stuur een mail naar info@petitetjolie.nl . We leggen graag alles aan je uit.