Borstvoeding
Hoe kan je je beste voorbereiding op borstvoeding
Borstvoeding is een super mooi natuurlijk proces die vanzelf op gang komt na de bevalling. In sommige gevallen komt het zelfs al voor de bevalling op gang. Het vrouwenlichaam is dan helemaal gereed om borstvoeding te geven en te zorgen voor de kleine. Wetenschappelijk is bewezen dat borstvoeding de kleine de beste start geeft. De reden hiervoor is dat borstvoeding precies zo is uitgebalanceerde op de groei van de kleine. Tevens bevat borstvoeding veel anti stoffen die de kleine bescherming biedt.
Voor het eerst borstvoeding geven is wennen. Hoe gaat dat? Het weet je dat het goed gaat? Waar moet je aan denken?
Kan je je voorbereiden op het geven van borstvoeding?
Ja, gelukkig wel. Er zijn verschillende borstvoeding cursussen die ingaan op wat houdt borstvoeding in, hoe leg je een kindje aan, hoe voelt dat, etc.
Op basis daarvan kan je een idee krijgen. Tuurlijk is het niet hetzelfde als werkelijke borstvoeding geven, maar het is van belang dat je er vertrouwen in hebt. En weet je, elke new-born mama is aan het zoeken in het begin. Maar heb vertrouwen in jezelf en je lijf. En als je vragen hebt, zijn er heel veel mensen die je graag willen helpen, als kraamverzorgster, verloskundige of lactatiekundige.
Wat is raadzaam om van te voren in huis te halen om borstvoeding te geven?
Rondom borstvoeding zijn er veel producten die je kan aanschaffen. En zoals van ons bekend raden wij aan om niet meteen helemaal los te gaan in producten, want uiteindelijk heb je heel veel niet echt nodig. Echter wat je wel echt nodig hebt, ook als je besluit om geen borstvoeding te geven, zijn (wasbare) zoogkompressen. Zoals reeds aangegeven is de opstart van de productie van borstvoeding een natuurlijk proces en dit resulteert vaak in het bekende ‘lekken’. Dit kan je dan omvangen met de zoogkompres. Ideaal. Het voorkomt dat je straks met twee natte plekken op je shirt loopt.
Een ander product wat aan te raden is om van te voren in huis te hebben is een borstvoeding bh. Dit vergemakkelijkt het geven van borstvoeding. Tip: koop de bh echt zo laat mogelijk, omdat je borsten nog flink in omvang kunnen gaan groeien aan het eind van de zwangerschap.
Qua borstkolven is het raadzaam om jezelf van te voren te laten informeren. Zodat als je er een nodig hebt of wil gebruiken dat je dan precies weet welke je wil en waar te verkrijgen. Borstkolven kan je kopen maar ook heel goed huren. Dat scheelt weer geld.
Wat moet je doen als de borstvoeding niet op gang komt?
In de meeste gevallen houdt de kraamverzorgster jou en de kleine goed in de gaten om te zien of de borstvoeding goed op gang komt. Dit doet ze onder andere om de baby regelmatig te wegen. Zodra zij merkt dat de borstvoeding niet goed op gang komt zal ze onder andere kijken of de kleine goed ‘hapt’ of checken of je voldoende melk produceert. Zij kennen de verschillende truckjes om de productie te stimuleren. Indien dit niet helpt, schroom niet om een lactatiekundige in de buurt te raadplegen.
Tips:
- Geef aan je kraamverzorgster door dat je borstvoeding wil geven. Zij kunnen je heel goed helpen bij de eerste keer aanleggen. Fijn voor jou, fijn voor de kleine.
- Een tepelhoedje is niet aan te raden.
- Borstkompressen van WonderMom, dit zijn kompressen die koud en warm te gebruiken zijn. Die kunnen de borst verlichten bij enorme stuwingen en borstontsteking.
- Heb je tijdens je zwangerschap zuur, pittig en kruidig gegeten? Dan kan je dit tijdens de borstvoeding vaak ook gewoon doen. De kleine is daar dan al aan gewend. Bouw dit wel langzaam op.
Wist je dat als je aan het eind van de zwangerschap een kindje hoort huilen dat je borsten reeds stuwing kunnen geven?
Mis je tips? Laat het ons weten, via ons contact formulier.