Smeren 101: alles wat je moet weten over zonnebrandcrème
Elk jaar is het weer raak: welke zonnebrand moet je in huis halen? Als crème, olie, pompje, tube? Met minerale of synthetische filter? Factor 10, 15, 20, 30 of 50? Elk uur smeren of een keer per dag? Waterproof of geen waterproof? Iedereen roept weer iets anders en verwarring alom. Wij leggen je graag uit hoe het écht zit, zodat jij goed geïnformeerd een bewuste keuze kunt maken.
Vorm
Zonnebrand komt in verschillende vormen als crèmes, lotions en oliën. Er zit geen verschil in werking, dus is de een niet beter dan de ander.
Flacon
Wat is er beter: een pompje, spray of tube? Dit hangt van meerdere dingen af. Wat vind je praktisch, hoe duurzaam wil je het hebben en hoe precies kun je werken? Bij een spray waait een deel van het product altijd weg en moet je opletten dat het niet in de mond of neus van je kind komt. Het is echter wel lekker makkelijk en snel. Bij een tube kun je goed zien hoeveel je smeert en een pompje houdt alles lekker schoon.
Zonnefilters
In de wereld van zonnebrandcrème onderscheiden we twee typen filters: de minerale en synthetische zonnefilter. Het grootste verschil in de zonnefilters is de werking.
- De synthetisch zonnefilter trekt in de huid en maakt de straling daar onschadelijk. De meest voorkomende synthetische filters zijn octocrylene en mexoryl.
- De minerale zonnefilter legt een soort laagje op je huid en weerkaatst de zonnestralen. De meest bekende minerale zonnefilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Bekend fenomeen van de minerale filters is dat ze een ‘witte’ waas achter laten. Om dit te verminderen gebruiken enkele leveranciers de nanotechnologie om de minerale filter zo klein mogelijk te maken en dus de ‘witte’ waas te verminderen. Nanotechnologie (altijd aangegeven op de verpakking) is echter wat omstreden omdat de kans bestaat dat de deeltjes nu zo klein zijn dat ze opgenomen kunnen worden in de huid. En dat willen we juist niet.
Bij Petit&Jolie geven we de voorkeur aan minerale filters, omdat ze niet door de huid worden opgenomen en dus ook niet in het bloed terechtkomen. Mits er geen nanotechnologie wordt gebruikt, natuurlijk. En ach, die witte waas nemen wij voor lief.
En let op: je zonnebrandcrème moet tegen zowel UV-A als UV-B beschermen (verschil tussen UV-A en UV-B zie je hier).
Factor
SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft het UV-absorende vermogen aan. De praktische vertaling hiervan is dat de factor aangeeft hoeveel minuten je ermee in de zon kunt zitten. Bijvoorbeeld: als je normaal gesproken na 10 minuten verbrandt, dan zul je met een SPF 4 na 40 minuten verbranden. In het schema hieronder lees je hoe de SPF in verhouding staat met het absorberende vermogen. Hierin is te zien dat het verschil tussen 15, 30 en 50 is een stuk kleiner dan een factor onder de 15.
Hoe vaak moet je smeren?
Dit is afhankelijk van de hoogte van de SPF én de hoeveelheid die je smeert, namelijk 2mg / cm2. Vergis je niet: dit is enorm veel. [voeg in link naar filmpje YouTube waarin ze de hoeveelheid laten zien]. Als maatstaf kan je een theelepel crème voor het gezicht gebruiken en ja, dit is waarschijnlijk veel meer dan je gewend bent. Gebruik je minder, dan betekent het dat de SPF voor jou lager is dan op de verpakking staat. Houd hier dus rekening mee met het smeren maar ook met de frequentie van smeren. Het advies bij kinderen is om minimaal factor 30 te gebruiken en iedere 2 uur in te smeren.
Sidenote: geen enkele zonnebrand blokkeert zonnestralen volledig.
Waterproof of niet?
De zonnebrandcrèmes die ‘waterproof’ zijn, blijven beter op de huid als ze in contact komen met water. Producten mogen al waterproof genoemd worden als er nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit na 2 keer een badje van 20 minuten. Oftewel na het zwemmen ben je niet meer zo goed beschermd als ervoor. In de praktijk blijkt dat geen enkele crème echt waterproof is. Dus: veel zwemmen? Veel smeren.
Ja, dit is een hoop informatie. Maar nu je bent toegerust met de juiste kennis, kun jij een bewuste keuze maken in de winkel en op het strand. En hoe veel je ook weet over zonnebrandcrème, kinderen onder de 3 jaar kun je het beste helemaal uit de zon houden. Zeker tussen 12.00 en 15.00 uur. Naast zonnebrand biedt lichte, luchtige kleding ook een goede bescherming en er zijn hele mooie en leuke UV-zwempakjes voor kinderen tegenwoordig. Zeker ook aan aanrader. En voor na een zomerse dag is het goed om de huid te verzachten met bijvoorbeeld bodylotion of massage olie.
Laat de zomer maar komen!