Luieruitslag
hoe kom je ervan af?
Luieruitslag is een vaak voorkomende huidaandoening bij baby’s. Weinig kinderen ontkomen eraan. De mate van uitslag kan sterk variëren, van rode billetjes tot zelfs blaasjes en open wondjes. Hoe dan ook, het kan behoorlijk vervelend zijn.
Maar wat is luieruitslag eigenlijk?
Luieruitslag is een geïrriteerde huid in het luiergebied van de baby. De uitslag kan verschillende gradaties hebben, namelijk:
- Roodheid en gevoeligheid van de huid.
- Zwelling van de huid.
- Blaasjes op de huid.
- Geopende huid die zelfs kan bloeden.
In alle gevallen zal aanraking van de huid gevoelig zijn voor je kindje.
Hoe ontstaat luieruitslag?
Het is belangrijk te weten dat de huid in het luiergebied dunner is, waardoor deze sneller kan irriteren dan bijvoorbeeld je armen of benen. Luieruitslag kan diverse oorzaken hebben:
- Langdurige blootstelling aan vocht: De huid raakt sneller geïrriteerd in een vochtige omgeving van urine en ontlasting.
- Wrijving: Luiers die niet goed aansluiten, veroorzaken wrijving en kunnen de huid irriteren.
- Doorkomen van tandjes: Dit vergt vaak veel energie van baby’s, waardoor de weerstand kan verminderen en de huid gevoeliger wordt.
- Voeding: Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zure vruchten en sterke kruiden, kunnen via de ontlasting de huid irriteren. Dit kan ook via borstvoeding gebeuren.
- Gevoelige huid: Sommige baby’s hebben van nature een gevoeliger huid die vatbaarder is voor luieruitslag.
- Bacteriële of schimmelinfecties: De warme, vochtige omgeving in luiers bevordert de groei van bacteriën of schimmels. Een schimmelinfectie ontstaat vaak na langdurige irritatie van de huid.
Hoe onderscheid je luieruitslag van een schimmelinfectie?
Het verschil is soms lastig te zien. Over het algemeen geldt dat wanneer je baby net luieruitslag heeft, dit nog geen schimmelinfectie is. Een schimmelinfectie, ook wel luierdermatitis candidiasis genoemd, ontstaat meestal na langdurige irritatie. De infectie wordt veroorzaakt door een gist, meestal Candida albicans.
Tekenen van een schimmelinfectie bij luieruitslag zijn onder meer:
- Intensere roodheid: De uitslag kan helderder rood zijn dan gewone luieruitslag
- Rode plekken met scherpe randen: Het gebied kan rode vlekken hebben met duidelijke grenzen.
- Kleine rode bultjes: Soms verschijnen er kleine bultjes rond de randen van de uitslag.
- Kleine witte vlekjes: kleine witte vlekjes die lijken op kleine pukkeltjes, vaak duidt dit op een gistinfectie.
Hoe behandel je luieruitslag het beste?
Voorkomen is altijd het beste, maar vrijwel elk kind krijgt er een keer mee te maken. De volgende stappen kan je dan het beste ondernemen:
- Luchten, heel veel luchten: Wij zijn hier voorstander van, laat de huid goed drogen aan de lucht door je baby een tijdje zonder luier te laten zijn.
- Regelmatig verschonen: Vervang de luier regelmatig, bij voorkeur direct na het plassen of poepen. Op die manier verblijft de huid zo kort mogelijk in een vochtige omgeving.
- Milde reiniging zonder chemicaliën: Gebruik zachte doekjes zonder chemicaliën en wrijf niet te hard. De wasbare billendoekjes van BilliesBox zijn hier ideaal voor.
- Beschermende crème of zalf: een luiercrème met de juiste ingrediënten zoals zink oxide en een vet ingrediënt, zorg je voor een indrogende werking van de zink oxide en een vocht barrière tussen de urine en de huid. Let op: als de huid wondjes heeft, kunnen crèmes pijnlijk zijn. De billen crème van Petit&Jolie bevat zink oxide, en als vettend ingrediënten bijenwas en wolvet. Tevens bevat de billen crème sesam olie, die ontstekend remmend werkt.
- Juiste pasvorm van de luier: Zorg dat de luier goed aansluit om wrijving te voorkomen.
- Wasbare luiers: Deze zijn zachter en bevatten geen chemicaliën, waardoor ze milder voor de huid zijn.
Bij een schimmelinfectie in het luiergebied is het verstandig een antischimmelcrème te gebruiken, deze zijn verkrijgbaar bij de drogist. Als de uitslag aanhoudt, is contact opnemen met de huisarts raadzaam.