Herfstdip bij baby’s en kinderen
Pff, de herfst is nu echt begonnen. Bye bye indian summer. Persoonlijk houd ik van de jaargetijden, maar die start van de herfst met het natte weer en dat het vroeger donker is, daar moet ik altijd weer aan wennen.
Ik hoor meer mensen in mijn omgeving die daar last van hebben. Last van vermoeidheid, zin in meer eten en ‘s avonds eigenlijk geen zin om naar bed te gaan. Herkenbaar?
De vraag is echter kunnen baby’s en kinderen ook last hebben van een herfstdip?
Het antwoord is ja, dat kan zeker.
Hoe kan een herfstdip bij baby’s en kinderen ontstaan?
Zonlicht op de huid zorgt voor bepaalde ontwikkelingen in het lichaam. De bekendste is natuurlijk dat zonlicht zorgt voor de productie van Vitamine D. Maar daarnaast zijn ook andere hormonen actief door zonlicht en dat is serotonine, het gelukshormoon genoemd, en melatonine, het slaaphormoon genoemd. Deze twee hormonen hebben een relatie met elkaar. Het is namelijk zo dat aangemaakt serotine overdag, ‘s avonds wordt omgezet naar melatonine. Dus hoe meer zonlicht des te meer serotine, en dus ook des te meer melatonine. Maar in de herfst is er dus minder zonlicht en dus minder serotine en dus ook minder melatonine. Met als gevolg minder gelukshormoon, minder diepe slaap, minder dag nacht overgang en dus het wel bekendje herfstdipje.
Dit proces is dus ook aanwezig bij baby’s en kinderen.
Wat kan je doen aan een herfstdip bij je kind?
Voor volwassenen zijn er meerdere artikelen over geschreven en ook middelen, zoals medicijnen en supplementen hiervoor ontwikkeld.
Voor een baby/kind raden wij aan om niet met medicijnen of supplementen te starten.
Er zijn echter prima andere methodes om die herfstdip te verkleinen. Dat kan als volgt:
1- Zonlicht:
Zoals hierboven is omschrijven is het van belang om veel zonlicht te pakken. Oke, dat kan in de herfst of de winter een uitdaging zijn. Probeer elke dag een uur naar buiten te gaan. Het liefst ‘s morgens. De reden hiervoor is dat er een duidelijke overgang is tussen het slapen / de nacht en het wakker zijn / de dag. Dit stimuleert de aanmaak serotine.
2- Bewegen:
Het blijkt dat het inspannen van de spieren kan helpen met de ontwikkeling van serotine. Dus mocht het weer het niet toe laten om naar buiten te gaan dan is actief bewegen eventueel een oplossing.
3- Voeding:
In verschillende voedingsmiddelen zit het stofje tryptofaan. Het lichaam maakt door middel van tryptofaan serotine aan. Bekendste voedingsmiddelen met tryptofaan zijn, zalm, kip, spinazie, noten en zaden.
En lekker de dag eindigen met een warm bad met Petit&Jolie Bad Olie 😉 stimuleert de slaap natuurlijk ook. Oftewel laat die herfst en winter maar komen!