Eindelijk worden de dagen weer langer en de zonnestralen worden warmer. De eerste bloemen komen uit, de vogeltjes beginnen al vroeg te fluiten en onze medemens is een stuk vrolijker. De donkere en koude maanden laten we langzaam achter ons, zalig. En zoals het een ware Nederlander betaamt, zit je bij de eerste zonnestraal met het gezicht in de zon.
Nee, vol in de zon zitten is inderdaad niet zo best voor de huid. Maar ach, dat vroege voorjaarszonnetje kan niet zoveel kwaad, toch? Waar moeten we onze vitamine D anders vandaan halen?
We helpen je graag verder met de mythes en waarheden rondom zonlicht.
Waar bestaat zonlicht uit?
Om te begrijpen hoe de vork in de steel zit, is het handig om te snappen wat die zonnestralen nou eigenlijk zijn. Zonlicht is in te delen in drie soorten straling:
1- Infrarode straling – zorgt voor de warmte van de zon
2- Zichtbaar licht – het licht dat we kunnen zien en waardoor we kunnen zien
3- Ultraviolette straling – de veroorzaker van huidveroudering
Van ultraviolette straling heb je waarschijnlijk wel gehoord, zeker in de zomer. Deze straling is weer onder te verdelen in drie soorten op basis van golflengte, namelijk:
1- UV-C; deze heeft de kortste golflengte en wordt tegen gehouden door de ozonlaag
2- UV-B; deze heeft een middenlange golflengte en bereikt de aarde en dus ook je huid
3- UV-A: deze heeft de langste golflengte en bereikt de aarde en dus ook jouw huid
UV-A en UV-B worden dan ook veel genoemd als veroorzakers van huidkanker en veroudering van de huid. Hoe zit dit dan?
UV-B dringt door tot het bovenste laagje van de huid, de epidermis. Hier kan de straling vrije radicalen veroorzaken. Vrije radicalen in de huid kun je zien als een extra bindingsplaats voor deeltjes in de huid. Cellen kunnen beschadigd raken omdat ‘andere’ deeltjes naar de vrije radicalen worden getrokken. Dit is schadelijk voor het DNA in de cellen en daarmee een mogelijke veroorzaker van huidkanker.
UV-A gaat door zijn langere golflengte nog veel dieper de huid in en bereikt zelfs de dermis (tweede laasje van de huid). Het gevolg is dat de vezels in de dermis beschadigd raken. Daardoor verliest de huid haar elasticiteit en tada: rimpels!
Verbranden is funest!
Deze veranderingen in de huid kunnen al van jongs af aan plaatsvinden. De beschadigingen ontstaan niet elke mogelijke minuut die je in de zon spendeert, want de grootste beschadigingen ontstaan als de huid verbrandt. Maar de straling van de zon heeft wel degelijk effect, altijd. Ons advies? De zon hoef je niet koste wat kost te vermijden, want we worden er nou eenmaal ook gelukkig van en krijgen onze vitamine D van binnen. Binnenkort meer over de positieve effecten van die grote stralende bol! Maar: smeer je in, óók in het voorjaar en al helemaal bij de allerkleinsten. Kunnen jullie samen onbezorgd buitenspelen.